Linkuri accesibilitate

Compromis în problema retragerii blindatelor din zona de securitate de pe Nistru


Comisia Unificată de Control se va întruni marţi în şedinţă, după ce reprezentanţii Chişinăului şi ai Tiraspolului, mediaţi de OSCE, au reuşit să ajungă la un compromis în problema retragerii blindatelor din zona de securitate de pe Nistru.

Ultima şedinţă a Comisiei a fost boicotată de delegaţia transnistreană, pe motivul nerespectării de către Chişinău a deciziei din 27 mai prin care părţile s-au angajat să-şi retragă toate blindatele din dotarea forţelor de menţinere a păcii, dislocate în zona de securitate de pe Nistru.

După o rundă de negocieri mediată de Misiunea OSCE la Chişinău, părţile au ajuns la un compromis. Atît Chişinăul cît şi Tiraspolul vor începe evacuarea blindatelor din zona de securitate. Concomitent, o delegaţie de observatori militari urmează să inspecteze obiectivele militare transnistrene din zona de securitate.

Asupra acestei inspecţii insista Chişinăul, care ceruse însă efectuarea ei înainte de începerea retragerii blindatelor. În prezent, partea moldoveană dispune de 40 de blindate în zona de securitate de pe Nistru, Tiraspolul – de 33 şi partea rusă – 17 blindate. Retragerea blindatelor ruseşti nu a fost pusă deocamdată în discuţie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG