Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


în flagrantă contradicţie cu adevărul şi cu poziţiile binecunoscute ale României faţă de Holocaust. Şeful statului român a reafirmat, în întîlnirea cu preşedintele executiv al organizaţiei B'nai Brith, Daniel Mariaschin şi cu preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, academicianul Nicolae Cajal, poziţia României în legătură cu Holocaustul şi hotărîrea României de a acţiona astfel încît “să nu mai fie posibilă niciodată repetarea unor asemenea evenimente tragice din istoria Europei.

Ion Iliescu a declarat că doreşte să sprijine propunerile formulate de reprezentantul B'nai Brith, pe care le-a calificat drept constructive.

Propunerile vizează, potrivit comunicatului, constituirea unei comisii de istorici şi oameni de ştiinţă de prestigiu care să aibă ca obiectiv studierea temelor Holocaustului şi a repercusiunilor fascismului în Europa şi în România, concretizarea hotărîrilor Guvernului de la Bucureşti privind studierea acestor probleme în învăţămînt şi alte instituţii educative, ca şi stabilirea unei zile de comemorare a Holocaustului şi a represiunilor împotriva populaţiei evreieşti.

Un interviu al preşedintelui Ion Iliescu acordat cotidianului israelian Haaretz şi publicat la sfîrşitul săptămînii trecute a provocat reacţii dure ale oficialilor israelieni şi ale mass-media, iar Guvernul Israelului a cerut oficial clarificări şi măsuri din partea Guvernului român.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG