Linkuri accesibilitate

Conferinţa consacrată problemelor populaţiei roma în perioda tranziţiei


Primul-ministru Adrian Nastase va participă astăzi la Conferinta intitulată "Populatia Roma într-o Europa extinsă - provocări pentru viitor", conferinţă organizată la Budapesta de Banca Mondiala si Institutul pentru Societatea Deschisa, sub auspiciile guvernului ungar.

Într-un comunicat al guvernului de la Bucureşti se spune că scopul reuniunii din capitala ungară este de a atrage atentia opiniei publice asupra provocărilor economice si sociale deosebite cu care se confruntă minoritatea roma în aceasta regiune şi să determine autorităţile de cel mai înalt nivel să adopte politici şi să elaboreze programe care să ducă la reducerea sărăciei şi discriminarii.

Ieri, în deschiderea conferinţei, preşedintele Băncii Mondiale James Wolfensohn declara că soluţionarea problemelor minorităţii romilor este una din cele mai importante chestiuni pentru ţările candidate la Uniunea Europeană, înainte de aderare.

Potrivit unui studiu al Băncii Mondiale, romii din Europa central răsăriteană, în total aproximativ şase milioane, sînt confruntaţi cu rate de sărăcie şi şomaj mai ridicate decît populaţiile majoritare. La conferinţa de la Budapesta sînt prezenţi şefi de guverne din şapte ţări: Bulgaria, Cehia, Macedonia, România, Serbia- Muntenegru, Slovacia şi Ungaria.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG