Linkuri accesibilitate

Joschka Fischer la Damasc: plan UE de pace între Israel, Siria şi Liban?


Ministrul german de externe Joshka Fischer soseşte astăzi la Damasc pentru convorbiri cu oficialităţile siriene. Fischer a declarat ieri la Beirut că Libanul şi Siria ar putea juca un rol constructiv în procesul de pace din Orientul Apropiat:

„Sperăm că Libanul şi Siria vor fi foarte constructive, sprijinind aplicarea planului de pace şi poate vom avea unele idei creatoare în viitorul apropiat pentru o abordare mai cuprinzătoare”.



Liderii europeni spun că Uniunea Europeană intenţionează să elaboreze o “foaie de parcurs” pentru pace între Israel, Siria şi Liban. Este o idee similară celei care a dus la planul de pace între israelieni şi palestinieni susţinut de Uniunea Europeană, Statele Unite, Rusia şi Naţiunile Unite.

Libanul şi Siria au criticat planul respectiv, pentru că nu le include în procesul de pace. Mai mult, Siria a acuzat Statele Unite că întîrzie orice tratative de pace între Siria şi Israel. Principalul obstacol în calea păcii între Siria şi Israel este problema Înălţimilor Golan, pe care Israelul le-a cucerit de la Siria în războiul din 1967.
XS
SM
MD
LG