Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


şi îşi precizează dorinţa de a continua cooperarea cu instituţiile internaţionale care studiază această problemă. În acelaşi comunicat se mai precizează că "Guvernanţii din perioada 1940 - 1944, care reprezentau statul român, s-au făcut vinovaţi de grave crime de război, de pogromuri, deportări în Transnistria, strămutări în masă ale unor importante părţi din populaţia evreiască a României în teritorii ocupate şi controlate de armata română cu metode de discriminare şi exterminare care fac parte din sinistrul mecanism al Holocaustului".

Săptămîna trecută, la 12 iunie, Guvernul de la Bucureşti a aprobat Acordul de Cooperare între Arhivele Naţionale ale României şi Muzeul Memorial al Holocaustului din SUA. Comunicatul de presă transmis la sfîrşitul şedinţei de guvern, preciza că "discuţiile pe marginea acestui punct au evidenţiat, în final, poziţia Guvernului României: acesta încurajează cercetările referitoare la fenomenul Holocaustului în Europa - inclusiv asupra documentelor de acest tip aflate în arhivele româneşti - subliniind însă cu tărie faptul că înlăuntrul hotarelor României în epoca 1940 -1945 nu a avut loc un Holocaust".

Comunicatul din 12 iunie a stărnit critici interne şi internaţionale. Comitetul director al Federaţiei comunităţilor evreieşti din Romania şi-a exprimat regretul cu privire la documentul care infirma resposabilitatea românei în Holocaust. Într-o declaraţie difuzată cu o zi în urmă, se spune că afirmaţia a fost primită de comunităţile evreieşti “cu surprindere şi îndreptăţită mîhnire”.

De asemenea, o comisie a parlamentului israelian s-a întrunit pentru a discuta declaraţia de săptămîna trecută a guvernului de la Bucureşti. Colette Avital, preşedinta comisiei parlamentare pentru imigratie si diaspora din Knesset, a declarat Europei Libere ca toate partidele reprezentate in aceasta comisiei sint şocate de declaratia guvernului din 12 iunie, prin care –apreciaza Avital - acesta încearcă să rescrie istoria. Comisia a condamant in unanimitate declaratia guvernului Năstase şi a cerut clarificări.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG