Linkuri accesibilitate

Guvernul iranian condiţionează inspectarea instalaţiilor nucleare


În timp ce la Viena continuă dezbaterile despre programul nuclear al Iranului, autorităţile de la Teheran au anunţat că nu vor permite inspectarea facilităţilor nucleare de care dispun decît în cazul în care va fi ridicată interdicţia de a achziţiona tehnologie în acest domeniu.

Agenţia Onu pentru energie atomică de la Viena, împreună cu UE şi Rusia au solicitat Iranului să accepte inspectarea facilităţilor nucleare pentru a se stabili dacă programele iraniene de profil sînt exclusiv civile.

Cu o zi în urmă, directorul Agenţiei pentru energie atomică Mohamed Baradei a cerut autorităţilor de la Teheran să semneze fără condiţii un protocol adiţional la tratatul de neproliferare, document ce impune inspecţii amănunţite şi inopinate ale experţilor internaţionali la facilităţile nucleare.

La rîndul său, purtătorul de cuvînt al departamentului de stat Richard Boucher a respins propunerea Iranului legată de ridicarea interdicţiei privind achiziţiile de tehnologie nucleară. Washigtonul acuză Iranul că dezvoltă programe de înarmare atomică, acuzaţie respinsă de Teheran care susţine că proiectele sale în domeniu sînt exclusiv civile.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG