Linkuri accesibilitate

Declaraţie a guvernului care neagă acţiuni de exterminare a evreilor în anii 40 -44


Guvernul României a dat o declaraţie în care neagă că ar fi avut loc un Holocaust pe teritoriul României în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Potrivit agenţiei Associated Press, declaraţia i-a surprins pe liderii locali ai comunităţii evreieşti.

Associated Press adaugă că 250 de mii de evrei au fost deportaţi sau ucişi în timpul regimului lui Ion Antonescu. Agenţia menţionează că declaraţia guvernului survine, fără explicaţii, la o zi după ce guvernul a semnat un acord permiţînd Muzeului Holocaustului aflat la Washington să studieze arhivele româneşti în legătură cu Holocaustul.

Într-o declaraţie a Ministerului Informaţiilor Publice se spune că guvernul României “ încurajează cercetările despre Holocaustul din Europa, inclusiv a documentelor de acest tip găsite în arhivele româneşti”. Dar în declaraţie se mai spune:“Declarăm cu toată fermitatea că între graniţele Romaniei între 1940 şi 1945 nu a fost un Holocaust.”

Menţionînd cifre privind numărul victimelor, Associated Press scrie că România a fost criticată în repetate rînduri pentru refuzul de a admite rolul său în Holocaust.
XS
SM
MD
LG