Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Astăzi şi mîine, sindicatele şi administraţia vor discuta mai multe variante de ieşire din criza, urmînd ca, la începutul săptămînii, APAPS să parafeze întelegerea, obligatorie pentru ambele părţi. În caz contrar privatizarea societăţii urmînd să fie anulată - a declarat liderul sindicatului Malaxa, Constantin Dobre.

Muncitorii de la Republica sînt nemulţumiţi de evoluţia situaţiei post privatizare, fiindcă nu şi-au luat salariile în mod regulat. Consorţiul care a preluat întreprinderea precizează că lucrătorii au primit salarii medii lunare de 7 milioane, dar că există unele întîrzieri în privinţa lefurilor restante la momentul cumpărării întreprinderii.

Republica a fost vîndută de APAPS la sfîrşitul lunii martie pentru aproximativ 2 milioane de euro unui consorţiu condus de o firmă rusească, dar munciorii nu-şi primiseră în momentul tranzacţiei salariile din noimebrie anul trecut.

Solutia avansata de administratia uzinei - trecerea în somaj o perioada de timp a fost dublata de alte patru variante ale sindicatelor. Acestea iau in considerare varianta somajului tehnic, perioadă în care oamenii ar trebui plătiţi cu 75-80% din salariul tarifar, pe cea a concediului de odihnă sau a disponibilizarii colective cu acordarea de plăţi compensatorii, conform contractului colectiv de munca, după cum a declarat Constantin Dobre, liderul de sindicatului Malaxa.

Prezent la discuţii, reprezentantul Autorităţii pentru Privatizare susţine că nu poate interveni în negocierile din interiorul unei societăţii private, deşi admite că are o parte de responsabilitate, în calitate de vînzător al uzinei.
XS
SM
MD
LG