Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Liderii acestor grupări s-au întîlnit azi noapte în oraşul Gaza şi au hotărît să respingă cererea premierului palestinian Mahmud Ababas de încetare a violenţelor. Reprezentanţii Hamas, ai Jihadului Islamic şi a celorlalte trei fracţiuni militante au discutat pe marginea rezultatelor summitului din Iordania.

La Aqaba premierii palestinian şi israelian s-au întîlnit cu preşedintele american şi au hotărît să pună în aplicare foaia de parcurs – planul de pace pentru Orientul Mijlociu. La acest summit Mahmud Abbas a promis că palestinienii nu vor mai organiza atacuri împotriva israelienilor.

Un purtător de cuvînt al Hamas a declarat că această grupare extremistă va refuza orice dialog cu premierul palestinian Mahmoud Abbas, în cazul că acesta nu se retrage din înţelegerile făcute cu Israelul şi Statele Unite. Unul din liderii Hamas, Abdel Aziz al-Rantisi, a declarat că Abbas nu reprezintă interesele facţiunii Hamas, şi de aceea nu are sens continuarea dialogului.

Hamas susţine că poziţia adoptată de Abbas în planul de pace iniţiat de Occident este prea generoasă faţă de Israel, Hamas a anunţat de asemena că refuză să se dezarmeze pînă cînd forţele israeliene nu sînt retrase din Gaza şi Cisiordania.
XS
SM
MD
LG