Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


cadru în care a fost dezbătută foia de parcurs – planul de pace în Orientul Mijlociu girat de Statele Unite, UE, Rusia şi ONU. Într-un comunicat al guvernului Sharon dat publicităţii în urma consultărilor de la Ierusalim, se precizează că după retragerea militarilor israelieni din cîteva zone ale Cisiordaniei şi Fîşiei Gaza, sarcinile de securitate vor fi preluate de poliţia palestiniană.

Însă Nabil Shaat, deţinătorul portofoliului externelor în cabinetul condus de Mahmoud Abbas, a precizat că autoritatea palestiniană nu va putea să garanteze securitatea decît după un acord cu mişcarea Hamas, care ar putea fi încheiat săptămîna viitoare.

Ariel Sharon a promis de asemenea că va ridica blocada Cisiordaniei impusă cu două săptămîni în urmă, ceea ce va permite palestinilor să revină la locurile lor de muncă din Israel. Un alt subiect abordat a fost cel al prizonoierilor palestinieni; şi la acest, capitol premierul israelian a fost de acord cu eliberarea unora dintre aceştia, doi dintre ei avînd condamnări de termen lung.

Într-un comunicat al guvernului palestinian se spune că părţile vor fructifica acest moment pentru a se ajunge în cele din urmă la pace. Întîlnirea Sharon-Abbas a avut loc cu doar cîteva zile înainte de preconizatul summit tripartit americano-israeliano-palestinian programat pentru săptămîna viitoare în Iordania.
XS
SM
MD
LG