Linkuri accesibilitate

Protest împotriva desfiinţării vechii structuri a armatei irakiene


Circa 100 de foşti militari irakieni au participat la un o acţiune de protest faţă de decizia Statelor Unite de a desfiinţa armata irakiană şi Garda republicană. Protestatarii au cerut ca statutul lor de angajaţi ai armatei să nu fie pus în legătură cu fostul regim condus de Saddam Hussein.

Administratorul civil al Irakului, americanul Paul Bremer a anunţat recent desfiinţarea armatei irakiene şi crearea unor noi corpuri de armată în care vor fi reprezentate toate componentele poporului irakian şi care nu vor avea nici o legătură cu politicul.

Coordonatorul programelor umanitare ONU din Irak, Ramiro Lopes da Silva, consideră că membrii partidului Baath trebuie să aibă parte de un tratament corect în viitor. Lopez da Silva care este cea mai înaltă oficialitate a Naţiunilor Unite din Irak a spus că în timpul regimului condus de Saddam Hussein numeroşi angajaţi ai administraţiei au fost obligaţi să se înroleze în partidul de guvernămînt.

Comentariile lui da Silva au fost făcute după ce administratorii americani şi britanici au început concedierea membrilor Baath, demers care potrivit iniţiatorilor face parte din procesul de democratizare a Irakului.
XS
SM
MD
LG