Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Între altele, noua rezoluţie conferă unui reprezentant special desemnat de ONU resposabilităţi independente în cadrul eforturilor reconstrucţiei şi reformelor politice şi de asemenea propune sistarea după o perioadă de şase luni a programului „petrol pentru alimente”, în locul unei perioade de patru luni – cum se intenţionase iniţal.

Ambasadorul american la Onu, John Negroponte a declarat că după părerea sa, rezoluţia este acum pregătită pentru a fi supusă votului.

“Ceea ce dorim să demonstrăm este că am făcut cît mai mult posibil pentru a veni în întîmpinarea îngrijorărilor exprimate de celelalte delegaţii. Credem că rezoluţia este în acest moment corectă, completă şi funcţională” – a spus reprezentantul Washingtonului la Naţiunile Unite.

Negroponte a mai precizat că sarcina dezarmării Irakului va reveni trupelor coaliţiei, însă rezoluţia revizuită prevede şi eventualitatea solicitării inspectorilor ONU pentru a se implica în procesul eliminării armelor de distrugere în masă.

Mohammed ElBaradei, directorul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, s-a pronuntat ieri in favoarea inapoierii in Irak a inspectorilor specializati in arme nucleare – dar purtatorul de cuvint al Departamentului de Stat, Richard Boucher a subliniat ca o astfel de evoluţie nu ar fi potrivită in viitorul apropiat, din cauza continuarii actiunilor militare ale Coalitiei.

Proiectul stabileşte totodată că trupele coaliţiei conduse de Statele Unite vor gestiona pentru reconstrucţie fondurile provenite din resursele irakiene de petrol.
XS
SM
MD
LG