Linkuri accesibilitate

Remaniere a administraţiei interimare americane din Irak


Barbara Bodine, însărcinatul american pentru administrarea Bagdadului, se reîntoarce azi la Washington pe fondul criticilor referitoare la faptul că serviciile publice din Capitala irakiană nu au fost încă repuse în funcţiune.

Bodine îşi pierde funcţia după doar trei săptămîni, însă potrivit relatărilor ea va prelua un post în cadrul Departamentului de Stat. Decizia retragerii Barbarei Bodine e considerată a face parte dintr-o restructurare mai amplă a echipei de americani desemnaţi cu administrarea interimară a Irakului, restructurare care l-ar putea viza şi pe generalul în retragere Jay Garner.

Săptămîna trecută, preşedintele George Bush l-a numit pe diplomatul Paul Bremer, expert în probleme legate de terorism, să supervizeze procesul administrării din Irak, funcţie superioară actualului administrator Jay Garner.

Liderul şiiţilor irakieni, ayatolahul Mohamad Baqir al-Hakim cere plecarea forţelor americane, pentru a permite poporului irakian să-şi pună la punct propriul guvern. Al-Hakim a revenit sîmbătă în Irak, după un exil de peste 20 de ani în Iran.

Adresîndu-se cîtorva mii de persoane la Nasiria, el a promis că va respecta drepturile tuturor irakienilor şi a insistat că nu va milita pentru o guvernare exclusiv şiită în Irak. 60 la sută din populaţia Irakului este şiită.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG