Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


În proiect se spune că Statele Unite şi Marea Britanie au creat o “Autoritate provizorie a Coaliţiei”, care va conlucra cu un guvern interimar irakian – pentru o perioadă iniţială de 12 luni. Proiectul cere ridicarea sancţiunilor ONU contra Irakului, începînd de luna viitoare, şi redirecţionarea ulterioară a veniturilor din petrol ale Irakului într-un fond de reconstrucţie.

În prezent, în condiţiile embargoului, veniturile din exportul petrolului irakian sînt sub controlul Naţiunilor Unite, în cadrul programului „petrol contra hrană”. Proiectul de rezoluţie nu menţionează, însă, revenirea inspectorilor Onu în Irak, cerută de Rusia, Franţa şi Germania.

Ambasadorul german la ONU, Gunter Pleuger este de acord că sancţiunile nu mai sînt necesare, dar a adus în discuţie o serie de chestiuni dificile. Rezoluţia propusă de Statele Unite şi Marea Britanie conţine aranjamente legale foarte complicate şi dificile în privinţa reconstrucţiei Irakului. Cedarea petrolului în acest scop şi veniturile provenite din vînzarea sa sînt chestiuni care trebuie revizuite de experţi - a spus ambasadorul german la ONU.
XS
SM
MD
LG