Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Potrivit ambasadorului SUA la ONU John Negroponte, proiectul prevede între altele şi “un rol contructiv” pentru un coordonator special în Irak al Natiunilor Unite. În vreme ce preşedintele George Bush consideră că experţii internaţionali pentru dezarmare nu mai sînt necesari, rolul dezarmării fiind preluat de trupele coalitiei, Franta si Rusia doresc să fie respectate procedurile cerute de ONU, iar inspectorii să fie cei care sa certifice daca Irakul mai are arme de distrugere în masă, ca o condiţie pentru ridicarea sancţiunilor.

Potrivit unor surse diplomatice din Consiliul de Securitate, dacă va fi adoptată, rezoluţia nu va elimina programul ONU „petrol pentru alimente”, care asigură supravieţuirea a circa 90% din populaţia Irakului.

Banii proveniţi din exportul de petrol irakian urmează să fie depuşi într-un fond special destinat reconstrucţiei, fond care va fi gestionat de un consiliu de consultanţi din care vor face parte reprezentanţi ai Naţiunilor Unite, Băncii Mondiale şi ai FMI.
XS
SM
MD
LG