Linkuri accesibilitate

Intervenţie militară israeliană în Cisiordania şi Gaza


Soldaţii israelieni au distrus noaptea trecută casa unui militant palestinian, implicat într-un atac contra unei aşezări evreieşti din Cisiordania. Atacul din luna ianuarie a fost comis de doi palestinieni, care au ucis un israelian şi au rănit alţi trei, fiind împuşcaţi la rîndul lor după atac. Potrivit surselor israeliene, noaptea trecută armata a arestat de asemenea opt militanţi palestinieni în Cisiordania şi Gaza.

Între timp, emisarul special american în Orientul Mijlociu, William Burns se întâlneşte astăzi cu primul ministru palestinian Mahmud Abbas, la Ramallah, pentru a discuta aplicarea noului plan de revitalizare a negocierilor de pace între Israel şi palestinieni.

Ieri, în convorbiri la Ierusalim cu israelienii, Burns a îndemnat Israelul să micşoreze presiunea militară asupra teritoriilor palestiniene, pentru a-i încuraja pe noii lideri de la Ramallah să îi combată ei înşişi pe militanţii palestinieni.

Noul plan de revitalizare a procesului de pace – aşa numita “foaie de parcurs” prevede încetarea violenţei de ambele părţi, stoparea extinderii aşezărilor evreieşti în Cisiordania şi Gaza şi crearea unui stat palestinian pînă în anul 2005.
XS
SM
MD
LG