Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Aceştia vor analiza convocarea pînă la sfîrşitul lunii mai a unei conferinţe naţionale care va numi autoritatea interimară a Irakului. Aflat într-o vizită la Bagdad, şeful Pentagonului, Donald Rumsfeld a felicitat în termeni superlativi trupele coaliţiei care au eliberat poporul irakian.

“Aşa cum nu multe armate au făcut-o pînă acum, voi aţi venit în Irak nu pentru a cuceri, nu pentru a ocupa, ci pentru a elibera, iar poporul irakian ştie acest lucru. Iar cînd aţi ajuns la Bagdad, mulţi irakieni au ieşit să vă întîmpine, dărîmînd statuile lui Saddam Hussein şi sărbătorind o libertate redescoperită” – a spus Donald Rumsfeld adresîndu-se trupelor americane din capitala irakiană.

În acelaşi context, ministrul american al apărării a mai declarat: “Noi trebuie să creăm condiţiile pentru stabilitate şi securitate, în aşa fel încît poporul irakian să îşi poată constitui o administraţie provizorie, un guvern interimar şi în cele din urmă unul care să aibă la bază principiile libertăţii politice şi individuale, precum şi cel al domniei legii” Ulterior, într-un mesaj radiodifuzat adresat poporului irakian, şeful Pentagonului a precizat că militarii americani vor rămîne în Irak atît cît va fi necesar pentru a asigura o guvernare democratică a ţării.

Pe de altă parte, trupele americane au deschis ieri focul împotriva unor demonstranţi din localitatea Falluja, omorînd două persoane. Este cel de-al doilea incident de acest fel petrecut săptămîna aceasta în acelaşi oraş. Luni, 13 demonstranţi au fost ucişi în timpul unei demonstraţii. În ambele cazuri militarii coaliţiei susţin că au ripostat la focuri trase de protestatari.
XS
SM
MD
LG