Linkuri accesibilitate

Planul de pace în Orientul Mijlociu al cvartetului SUA, Rusia, UE şi ONU


La scurt timp după ce guvernul palestinian condus de Mahmoud Abbas a depus jurămîntul, şeful administraţiei americane şi-a dat acordul pentru lansarea oficială a unui ambiţios plan de pace în Orientul Mijlociu, care îşi propune să pună capăt violenţei şi să creeze un stat palestinian pînă în 2005.

Aşa-numita foaie de parcurs – este o iniţiativă cvadripartită, avînd susţinerea Statelor Unite, Uniunii Europene, a Rusiei şi a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Într-o declaraţie scrisă prilejuită de oficializarea planului de pace, preşedintele George Bush afirmă că în acest moment există oportunitatea de a înainta în procesul de pace, iar Statele Unite vor face tot posibilul pentru a fructifica această oportunitate.

Luna aceasta, secretarul de stat american Colin Powell va face o vizită în regiune cu scopul declarat de a relansa procesul de pace. Şeful diplomaţiei americane a avut ieri convorbiri telefonice cu noul premier palestinian Mahmoud Abbas, precum şi cu primul-ministru israelian Ariel Sharon.

Nabil Shaat, ministrul de externe al cabinetului palestinian, a declarat că premierul Abbas şi întreaga conducere palestiniană sînt decise să pună cît mai reprede posibil în practică partea ce le revine din planul de pace. În acest timp, guvernul israelian a cerut palestinienilor să nu mai lanseze noi atacuri, după ce ieri dimineaţă la Tel Aviv un terorist sinucigaş a ucis trei persoane şi a rănit 49.
XS
SM
MD
LG