Linkuri accesibilitate

Bruxelles - sommet pe teme de apărare - participă F, G, B şi Luxemburg


La Brusseles are loc un summit pe probleme de apărare la care iau parte liderii ţărilor europene care s-au opus politicii americane în Irak. Pe agenda reuniunii la nivel înalt la care sînt reprezantate Franţa, Germania Belgia şi Luxemburg figurează chestiuni vizînd extinderea cooperării în materie de apărare în Europa.

Convocarea acestui summit a fost primită cu rezerve şi critici din partea Marii Britanii, Italiei, Spaniei şi Olandei, ţări care nu numai că au sprijinit politica Washigtonului în criza irakiană, dar care consideră că Alianţa Nord Atlantică este nucleul sistemului de apărare pe continent. Într-un interviu publicat în ajunul reuniunii de la Brusseles, premierul belgian Guy Verhofstadt a declarat că summitul nu este îndreptat împotriva Alianţei Nord-Atlantice sau a Statelor Unite.

Pe de altă parte, coordonatorul politicii externe şi de apărare a Uniunii Europene, Javier Solana a declarat că reuniunea ar trebui să se concetreze pe îmbunătăţirea capacităţilor militare ale vechiului continent şi şi-a exprimat speranţa că întîlnirea de la Bruxelles va împinge înainte planurile privind cooperarea pan-europeană în domeniul apărării. Javier Solana nu participă la summitul de azi de la Brusseles.
XS
SM
MD
LG