Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Consiliul reuneşte 6 din principalii aliaţi ai Statelor Unite din Golf, iar declaraţia fost dată publicităţii în cursul nopţii după ce la Washington, secretarul de stat Colin Powell a afirmat că, deşi îngrijorat de politica autorităţilor de la Damasc, Washingtonul nu au un plan de atacare a Siriei.

Şefului diplomaţiei americane a spus în context că Irakul a fost “cazul unic” la care Statele Unite au fost obligate să reacţioneze armat.

Respingînd speculaţiile potrivit cărora americanii ar fi întocmit o listă de ţări împotriva cărora ar putea folosi forţă, Powell a subliniat că îngrijorările Washingtonului vizează programele militare siriene de dotare cu arme de distrugere în masă, susţinerea grupărilor teroriste şi găzduirea oficialilor irakieni care au pierdut puterea la Bagdad.

Anterior, ministrul britanic de externe Jack Straw afirma că Siria are acum prilejul să demonstreze că nu face parte din categoria celor pe care Washigtonul le califică drept state nesigure. Siria a respins toate acuzaţiile, susţinînd că ele sînt “ameninţări şi falsificări menite să promoveze interesele israeliene”.

Cu o zi în urmă, ministrul american al apărării Doland Rumsfeld a anunţat închiderea unei conducte de transport petrolier dintre Irak şi Siria. Şeful Pentagonului a precizat că, încălcîndu-se rezoluţiile ONU, prin conducta respectivă Irakul furniza zilnic Siriei pînă la 200.000 de barili de petrol.
XS
SM
MD
LG