Linkuri accesibilitate

Armata americană: de la confruntările armate la acţiuni de restabilire a ordinei şi a administraţiei locale


Armata americana a anunţat că în Irak nu s-au înregistrat marţi confruntări importante. La briefingul zilnic de la comandamentul american din Qatar, generalul Vincent Brooks a afirmat că forţele coaliţiei îşi îndrepată acum atenţia în direcţia formării administraţiei interimare din Irak, că acţiunile de jaf pe scară largă au scăzut în intensitate şi că ultimul incendiu de la sondele petroliere din sudul ţării a fost stins.

Vincent Brooks: “Forţele coaliţiei colaborează îndeaproape cu liderii laici şi religioşi din mai multe regiuni pentru a acorda asistenţă în ce priveşte formarea structurilor guvernamentale locale”.

Ocuparea oraşului natal al lui Saddam Hussein, Tikrit, unde ieri trupele americane au întâmpinat o rezistenţă limitată, a reprezentat ultima operaţiune majoră a acestora. În aceste condiţii, forţele coaliţiei îşi concentrează acum atenţia în direcţia căutării armamentului irakian de distrugere în masă, a restabilirii ordinii în

Irak şi a refacerii infrastructurii ţării. Oficialităţile militare americane au avertizat însă că mai există încă puncte izolate de rezistenţă care pot pune în pericol trupele coaliţiei.

Tot marţi s-a anunţat că generalul Mohammed Jarawi, comandantul forţelor irakiene din vestul ţării, din provincia Anbar, de la graniţa cu Siria, s-a predat forţelor americane. El conduce un contingent de 16.000 de militari irakieni.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG