Linkuri accesibilitate

Raportul anual al Comitetului pentru protecţia jurnaliştilor


Numărul jurnaliştilor ucişi a scăzut la un nivel record în anul 2002, dar numărul celor închişi a crescut considerabil, China aflîndu-se pe primul loc în topul ţărilor care condamnă ziarişti la închisoare.

Potrivit raportului anual referitor la atacurile la adreasa presei dat astăzi publicităţii de Comitetul pentru protecţia jurnaliştilor – CPJ, anul trecut 19 ziarişti şi-au pierdut viaţa în timp ce-şi exercitau meseria, în comparaţie cu 37 în 2001. Este vorba de cel mai mic număr din 1985 încoace, cînd Comitetul pentru protecţia jurnaliştilor a început să ţină socoteala oamenilor de presă omorîţi în exerciţiul funcţiunii.

În raportul Comitetului se spune că majoritatea jurnalişilor ucişi anul trecut nu şi-au pierdut viaţa în conflicte ci au fost asasinaţi aparent din cauza celor scrise de ei despre crima organizată şi corupţie. Directorul executiv al Comitetului pentru protecţia jurnaliştilor Ann Cooper a declarat că numărul scăzut de ziarişti ucişi se datorează unei reducei în intensitate a conflictelor în zone importante, între altele şi în Afganistan unde în 2001 opt jurnalişti au fost omorîţi. Excepţie face Cisiordania, unde anul trecut trei corespondenţi de presă au fost ucişi de forţele israeliene.
XS
SM
MD
LG