Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Noaptea trecută, Ministerul american al Apărării a anunţat că forţele americane continuă să atace poziţiile Gărzilor Republicane, aflate la sud de capitala irakiană. Elicopterele americane au provocat moartea a cel puţin 50 de luptători din Gărzile Republicane în atacurile de ieri.

Generalul Stanley McChrystal a afirmat că trupele irakiene îşi schimbă poziţia pentru a evita raidurile americane: “Asistăm la ceea ce numim operaţiuni de supravieţuire şi nu la repoziţionări majore în cadrul unei strategii pe câmpul de luptă. Iar supravieţuire înseamnă evitarea loviturilor aeriene pe care le întreprindem împotriva lor şi care îi decimează” .

Un alt general american, Victor Renuart, a afirmat că operaţiunile nu au fost întrerupte. El a explicat că unele unităţi şi-au încetinit înaintarea, dar a subliniat că lipsurile din aprovizionarea trupelor sau rezistenţa irakiană nu au provocat o pauză a operaţiunilor militare.

Ieri un atentator sinucigaş irakian a ucis patru militari americani la un punct de control al armatei americane de lângă Najaf. Televiziunea de la Bagdad a anunţat că atentatorul, un sergent din armata irakiană, a fost răsplătit post-mortem de Saddam Hussein cu două medalii de merit. Irakienii au promis că asemenea atacuri sinucigaşe se vor intensifica.
XS
SM
MD
LG