Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Este principalul punct de trecere peste Eufrat, iar asigurarea unei traversări rapide a Eufratului este o componentă importantă a planului de luptă american.

Potrivit informaţiilor corespondentului Europei libere Ron Synovitz, circa 200 de soldaţi irakieni au fost luaţi prizonieri. Un tankist american a fost rănit în luptă. De asemenea, doi soldaţi irakieni răniţi au fost trataţi de medici americani.

Surse militare americane afirmă că divizia 51 a infanteriei irakiene s-a predat în întregime. Ar putea fi vorba de 8000 de soldaţi şi de 200 de tancuri.

La primele ore ale dimineţii, Bagdadul a fost din nou bombardat, după ce aseară s-a declanşat campania aeriană numită “şoc şi groază”. Explozii uriaşe s-au făcut auzite, împreună cu ripostele artileriei anti-aeriene irakiene. Avioanele de luptă britanice şi americane au lovit mai multe clădiri guvernamentale şi palate prezindenţiale, precum şi ţinte militare din oraşele Mosul şi Kirkuk, din Nordul irakian.

Puşcaşii marini americani au cucerit portul Umm Qasr, în timp ce trupele terestre au preluat controlul zonelor petrolifere din vestul Bagdadului. Marina britanică controlează instalaţiile de petroliere din capul Golfului Persic.

Generalul Richard Meyers, şeful statelor majore reunite ale forţelor americane, a declarat aseară la Washington că mai multe sute de ţinte militare din Irak vor fi lovite în curînd, după ce forţele terestre ale coaliţiei au pătruns 160 de kilometri în Irak. Potrivit Pentagonului, în bombardamentele de ieri au fost folosite circa 1500 de bombe şi rachete.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG