Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


George Bush: “Deceniile marcate de minciună şi cruzime au luat sfîrşit. Saddam Hussein şi fiii săi trebuie să plece în 48 de ore. În cazul în care vor refuza, se va ajunge la un conflict militar care va începe cînd vom crede de cuvinţă. Pentru propria lor securitate, toţi cetăţenii străini, inclusiv jurnaliştii şi inspectorii internaţionali trebuie să părărească imediat Irakul.

Mulţi irakieni – a continuat şeful Casei Albe – pot auzi acest mesaj care este tradus şi tranmsis chiar acum prin radio. Iată ce doresc să transmit poporului irakian: Dacă va trebui să declanşăm o campanie militară, aceasta va fi îndreptată împotriva nelegiuiţilor care vă conduc ţara, nu împotriva voastră” – a declarat în această noapte preşedintele Statelor Unite.

În acelaşi discurs, şeful administraţiei americane s-a adresat şi militarilor irakieni cărora le-a cerut să nu lupte pentru un regim ale cărui zile sînt numărate, să nu folosească arme de distrugere în masă şi să nu distrugă instalaţiile petroliere. Încă înainte de discursul rostit de şeful Casei Albe, autorităţile de la Bagdad au respins cererea ca Saddam Hussein să părăsească puterea.

George Bush a justificat recurgerea la forţă prin faptul că regimul de la Bagdad deţine armament de distrugere masivă şi, pe de altă parte, că este dominat de o ură profundă pentru Statele Unite şi pentru aliaţii lor. Preşedintele american a făcut trimitere la precedentele rezoluţii ONU, care au solicitat dezarmarea Irakului, menţionînd, de asemenea, şi aprobarea dată anul trecut de Congresul american pentru o acţiune de forţă.

Discursul liderului de la Washington a venit la doar cîteva ore de la eşuarea definitivă a eforturilor de a convinge Consiliul de Securitate ONU să autorizeze soluţia militară pentru dezarmarea Irakului. Rusia şi Franţa au avertizat că declanşarea războiului ar putea avea consecinţe serioase la nivel global.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG