Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


De Villepin a făcut această afirmaţie la Paris, la conferinţa de presă comună cu şefii diplomaţiilor din Rusia şi Germania, Igor Ivanov şi Joschka Fischer, ce a urmat convorbirilor dintre cei trei.

Ministrul francez a adăugat că Franţa şi Rusia “îşi vor asuma responsabilităţi depline” în ce priveşte blocarea oricărei rezoluţii ce ar autoriza declanşarea unui război în Irak. De Villepin a mai spus că Franţa, Germania şi Rusia au convenit să susţină prelungirea inspecţiilor în Irak.

Franţa şi Rusia sunt membri cu statut permanent în Consiliul de Securitate ONU, şi pot opune dreptul lor de veto oricărei noi rezoluţii privind Irakul. Germania nu are această calitate, fiind doar membru temporar al Consiliului, avand drept de vot, dar neputând bloca de una singură o eventuală rezoluţie.

Aflat ieri la Londra, şeful diplomaţiei ruse a avertizat şi el că Rusia şi-ar putea folosi dreptul de veto. Astăzi, Ivanov a spus că un alt membru permanent al Consiliului, China, împărtăşeste abordarea celor trei ţări în privinţa Irakului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG