Linkuri accesibilitate

Adoptarea legii privind combaterea activităţii extremiste - opoziţia moldoveană se teme de institutirea delictului de opinie


Parlamentul de la Chisinau a adoptat în lectura definitivă legea cu privire la combaterea activităţii extremiste, propusă de preşedintele Vladimir Voronin.

Legea prevede că instanţele de judecată vor putea suspenda sau interzice activitatea unor partide, asociaţii obşteşti şi religioase, mijloace de informare în masă şi persoane fizice, dacă vor constata că acţiunile acestora au drept scop schimbarea prin violenţă a regimului constituţional, periclitarea integrităţii Republicii Moldova, uzurparea puterii de stat, crearea formaţiunilor armate ilegale.

Potrivit documentului, o persoană declarată vinovată de participare la acţiuni extremiste nu se va putea angaja timp de cinci ani într-o funcţie publică, în cadrul organelor de drept şi în învăţamînt.

Opoziţia parlamentară şi reprezentanţii organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului au declarat că legea cu privire la combaterea extremismului va conduce la institutirea delictului de opinie în Republica Moldova şi va permite penalizarea persoanelor care vor exprima atitudini critice faţă de oficialităţi.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG