Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Poziţia a fost adoptată în cadrul sesiunii de urgenţă a Consiliului European consacrată crizei irakiene, care a avut loc la Brussels. Liderii celor 15 au semnat o declaraţie comună în care se precizează că experţilor pentru dezarmare trebuie să li se acorde atît timpul, cît şi resursele pe care Consiliul de Securitate ONU le consideră necesare.

Activitatea inspectorilor nu poate dura la infinit, în absenţa unei cooeperări a Bagdadului – se mai arată în documentul adoptat în capitala Belgiei

Cancelarul german Gerhard Schroeder a afirmat că declaraţia comună este rodul unui compromis, dar că scopul UE rămîne în continuare rezolvarea paşnică a crizei irakiene. Premierul britanic Tony Blair, principalul aliat al Washingtonului, ar fi dorit ca declaraţia UE să transmită Bagdadului mesajul că are ultima şansă de a se dezarma pe cale paşnică.

Şeful guvernului de la Berlin a insistat însă asupra faptului că textul declaraţiei Consiliului European nu vorbeşte despre “o criză de timp” pentru rezolvarea problemei. Formula “criză de timp”– a spus Gerhard Schroeder – ar fi fost inacceptabilă din punctul de vedere al Germaniei.

La rîndul său, Jacques Chirac a declarat că liderii europeni par să fi depăşit divergenţe în privinţa dosarului irakian. Însă, preşedintele Franţei a subliniat din nou, cu claritate, că ţara sa se opune în continuare adoptării unei a doua rezoluţii a Consiliului de Securitate care să autorizeze folosirea forţei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG