Linkuri accesibilitate

AIEA: Coreea de Nord a violat acordul de neproliferare nucleară


Autorităţile comuniste de la Fenian nu au reacţionat încă la decizia Agenţiei internaţionale pentru energie atomică de a supune atenţiei Consiliului de Securitate problema reactivării programelor atomice ale Coreei de Nord.

Conducerea Agenţiei Onu cu sediul la Viena a ajuns la concluzia că, prin măsurile luate în ultima vreme, guvernul Coreei de Nord încalcă acordurile de neproliferare nucleară. Consiliul de Securitate are autoritatea de a impune sancţiuni economice Coreei de Nord, iar regimul de la Fenian a declarat în repetate rînduri că va considera astfel de măsuri drept o declaraţie de război.

Anunţînd decizia de a supune atenţiei Consiliului de Securitate problema programelor nucleare cu implicaţii militare ale nord coreenilor, directorul Agenţiei ONU, Mohamed El Baradei a respins ideea impunerii imediate de sancţiuni şi a pledat pentru continuarea demersurilor diplomatice.

Oficiali ai serviciilor de informaţii americane, inclusiv directorul CIA George Tennet, sînt de părere că nord coreenii deţin la ora actuală o rachetă balistică netestată, capabilă să atingă coasta de vest a Statelor Unite. Experţii susţin însă că eficienţa unei astfel de rachete nu poate fi cunoscută în absenţa unei testări.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG