Linkuri accesibilitate

Criza provocată de Coreea de Nord pe agenda reuniunii AIEA


Conducerea Agenţiei internaţionale pentru energie atomică se reuneşte la Viena pentru a dezbate decizia Coreii de Nord de a relua programul nuclear. Potrivit purtătoarei de cuvînt Melissa Fleming, se aşteaptă ca directorul Agenţiei Mohamed ElBAradei să sugere celor 35 de ţări reprezentate în consiliul director al acestui organsim al ONU ca această chestiune să fie înaintată Consiliului de securitate al Naţiunilor Unite.

Într-o astfel de eventualitate, Consiliul de securitate ar putea lua decizia de a impune sancţiuni economice Coreii de Nord. Autorităţile comuniste de la Fenian au declarat că vor considera astfel de sancţiuni drept o declaraţie de război.

Coordonatorul politicii externe şi de securitate a Uniunii Europene Javier Solana a declarat însă astăzi la Seoul că eventualele sancţiuni vor înrăutăţi situaţia. Javier Solana a precizat: “Nu cred că e momentul să se impună sancţiuni Coreii de Nord, pentru că ele ar putea contribui exact la opusul a ceea ce vrem, adică rezolvarea crizei”.
XS
SM
MD
LG