Linkuri accesibilitate

Preşedintele Voronin prezintă proiectul de federalizare a republicii


Un nou proiect de soluţionare a conflictului transnistrean pe calea federalizării Republicii Moldova a fost făcut public de preşedintele Vladimir Voronin. El propune autorităţilor secesioniste de la Tiraspol înfiinţarea unei comisii mixte abilitate să elaboreze în timp de şase luni o noua Constituţie a Republicii Moldova, care să prevadă pentru Transnistria un statut de subiect al federatiei.

Vladimir Voronin propune ca proiectul noii Constituţii să fie supus ulterior unui referendum national, iar în cazul adoptarii ei, să fie organizate alegeri parlamentare anticipate la care să candideze formaţiuni politice de pe ambele maluri ale Nistrului.

Şeful statului moldovean a declarat că acest proiect ar fi sprijinit de Federatia Rusă şi Ucraina, ţări garant în soluţionarea problemei transnistrene, de misiunea OSCE la Chişinău, precum şi de ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Republica Moldova.

Presedintele Vladimir Voronin a evitat să răspundă la întrebarea Europei Libere dacă noua Constituţie ar trebui să menţină caracterul de neutralitate militară a Republicii Moldova, tricolorul în calitate de drapel naţional şi o singura limba de stat.

Opoziţia parlamentara a criticat marţi noua iniţiativa a şefului statului calificînd-o drept periculoasă şi nerealistă.
XS
SM
MD
LG