Linkuri accesibilitate

Curtea Supremă a Belgiei se pronunţă dacă Ariel Sharon poate fi inculpat de crime de război de către un tribunal internaţional


Curtea Supremă a Belgiei se pronunţă astăzi într-o acţiune de apel prin care se va stabili dacă actualul premier israelian Ariel Sharon intră sub jurisdicţie internaţională şi dacă poate fi judecat pentru crime de război.

Anul trecut Sharon a fost acuzat de procurori belgieni pentru rolul jucat în cazul sutelor de morţi rezultaţi în urma raidurilor din 1982 ale miliţiilor creştine libaneze asupra a două tabere de refugiaţi palestinieni din Liban Actualul premier israelian era în 1982 ministru al apărării. O anchetă realizată în Israel în 1983 a stabilit responsabilitatea indirectă a lui Sharon în cele petrecute în taberele din Liban.

Inculparea lui Sharon a fost respinsă anul trecut din motive de procedură. Între timp însă, camera superioară a parlamenatului de la Brussels a aprobat o lege care conferă Belgiei autoritatea de a pune sub acuzare orice persoană acuzată de crime de război, indiferent de locul unde s-au petrecut crimele şi indiferent de cetăţenia persoanei vizate.
XS
SM
MD
LG