Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Oficiali americani declară că după toate probabilităţile, mesajul nu este trucat el aparţinînd într-adevăr liderului al Qaida. Şeful diplomaţiei americane, Colin Powell, a afirmat că mesajul confirmă legăturile dintre regimul de la Bagdad şi autorii atacurilor de la 11 septembrie din Statele Unite.

Deşi pledează pentru mobilizarea lumii musulmane în sprijinul poporului irakian, mesajul difuzat de al-Jazeera susţine că guvernul laic, socialist condus de Saddam Hussein şi-a pierdut credibilitatea. Înregistrarea conţine, de asemenea, laude la adresa atenatorilor sinucigaşi, care - potrivit liderului al Qaida - sînt o armă importantă a luptei pentru cauza islamismului.

Al-Jazeera a difuzat înregistrarea respectivă în aceeaşi zi în care directorul CIA George Tennet avertiza despre pericolul lansării unor atacuri teroriste, semnate al Qaida, în Statele Unite sau în ţări din Golf. Atacuri ce ar putea implica substanţe radioactive sau arme chimice.

Tenet a mai spus că al Qaida dezvoltă noi mijloace de luptă, inclusiv rachete sol-aer şi metode de atac împotriva unor obiective navale. Directorul CIA a vorbit de asemenea despre “alte semne neliniştitoare”.

“Avem semne neliniştitoare că al Qaida a stabilit o prezenţă atît în Irak cît şi în Iran. Al KAida continuă totodată să găsească refugiu în zone îndepărtate din Pakistan şi Afganistan” - a afirmat şeful agenţiei centrale de informaţii George Tenet.
XS
SM
MD
LG