Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Acordul stand-by cu FMI actualizat şi prelungit pînă în august 2003 din cauza repetatelor întîrzieri are nevoie de încă un memorandum care să stabilească noi obiective pentru prima jumătate a acestui an.

Surse din Ministerul de finanţe declară că se lucrează deja la o nouă scrisoare suplimentară de intenţie care să includă ţinte de performanţă care trebuie atinse pînă la 30 iunie 2003.

Dacă acest text va fi finalizat în cursul acestei vizite a experţilor FMI, documentul ar putea fi discutat la sfîrşitul lunii martie de către conducerea Fondului.

Avizul directorilor FMI condiţionează eliberarea celei de-a patra tranşe a împrumutului stand-by în valoare de circa 75 de milioane de dolari.

Fondul Monetar Internaţional ar vrea ca guvernul Năstase să se angajeze în noua scrisoare de intenţie că va începe privatizarea Băncii Comerciale Romane prin vînzarea unui pachet de

pînă la 25 la sută din acţiuni către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi diviziei de investiţii a Băncii Mondiale International Finance Corporation.

Pe masa negocierilor dintre FMI şi guvernul roman vor fi puse, însă şi vechile probleme, nerezolvate de partea romană şi reluate de la o scrisoare de intenţie la alta:

gradul de încasare a facturilor la energia termică, restrucutrarea şi privatizarea unor societăţi precum Siderurgica Hunedoara şi Tractorul Braşov, debranşarea datornicilor către furnizorii de utilităţi, restructurarea şi privatizarea în domeniul energetic.
XS
SM
MD
LG