Linkuri accesibilitate

Liderii a 16 formaţiuni politice din opoziţie au pichetat parlamentul modovean în semn de protest împotriva politicii abuzive a comuniştilor


Liderii a 16 formatiuni politice din Republica Moldova au pichetat sediul Parlamentului, în prima zi a sesiunii de primăvară, protestînd împotriva a ceea ce au numit "practicile abuzive" şi "tendinţele totalitare ale partidului de guvernamînt al comunistilor.

Protestatarii, printre care şi liderii celor doua grupuri parlamentare de opoziţie - Partidul Popular Crestin Democrat şi Alianta Braghiş - au înaintat conducerii Parlamentului o lista cu şapte revendicări.

Ei solicita, între altele, abrogarea amendamentelor la legea partidelor prin care s-a instituit o noua procedură de reinregistrare a formaţiunilor politice, înaintea alegerilor locale din primăvara; transformarea televiziunii şi radioului de stat în instituţii publice ale audiovizualului; organizarea unor referendumuri privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi NATO şi în problema modificării sistemului electoral.

Protestatarii mai cer guvernării comuniste să renunţe la intenţiile de a oficializa limba rusă şi de a înlocui disciplina şcolara istoria românilor cu istoria Moldovei.

Liderii celor 16 partide din opozitie au anunţat că aşteaptă un răspuns din partea puterii comuniste pîna la 20 februarie. În cazul în care revendicarile lor nu vor fi luate în seama, ei nu au exclus organizarea unor ample acţiuni de protest în centrul Chişinăului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG