Linkuri accesibilitate

În Israel încep negocierile pentru formarea unui nou guvern de coaliţie


Premierul israelian Ariel Sharon urmează să înceapă negocierile pentru formarea unui nou guvern de coaliţie, după victoria în alegerile parlamentare de ieri.

Sharon a făcut deja apel al alte partide să se alăture, într-un guvern de unitate naţională, partidului său Likud, care a cîştigat 37 de mandate, dublîndu-şi practic numărul de locuri în Knesset.

Apelul a fost deja respins de Partidul muncii, care a suferit o gravă înfrîngere în aceste alegeri, obţinînd doar 19 mandate. În schimb partidul de centru, Shinui va juca foarte probabil un rol important în noul guvern.

Succesul partidului laic Shinui, care a obţinut 15 mandate, a fost însoţit de o înfrîngere a partidului ultra-religios Shas, care jucase un rol important în vechiul guvern. Liderul partidului Shinui, Yosef Lapid, originar din Iugoslavia, a declarat că partidul său vrea să schimbe societatea israeliană.

„Vom schimba faţa societăţii israeliene. Avem o grea răspundere – vom lua parte la formarea guvernului şi la elaborare politicii sale, fiindcă majoritatea electoratului s-a săturat de ce se întîmpla pînă acum” a spus Yosef Lapid. Un consilier al lui Sharon a declarat că un guvern de coaliţie va fi format în cel mult trei săptămîni.
XS
SM
MD
LG