Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


În schimb, Statele Unite consideră că regimul lui Saddam Hussein este în criză de timp şi că soluţionarea paşnică a crizei îşi epuizează din ce în ce mai mult şansele.

În opinia şefului diplomaţiei americane, Colin Powell, raportul inspectorilor ONU demonstrează că regimul lui Saddam Hussein nu intenţionează să se dezarmeze. Statele Unite – a dat de înţeles Colin Powell - nu sînt dispuse să aştepte prea mult timp alte concluzii ale experţilor internaţionali.

Poziţia a fost întărită de purtătorul de cuvînt al Casei Albe, Arie Fleisher, care a spus: “ În baza raportului prezentat, este clar că Irakul nu se conformează , continuînd să deţină arme de distrugere în masă pe care nu le-a declarat, situaţie în care activitatea inspectorilor internaţionali se află în impas”

Marea Britanie şi Australia susţin poziţia Washingtonului, condamnînd regimul de la Bagdad pentru că nu răspunde cererilor privind dezarmarea.

Pe de altă parte, Rusia alături de Franţa, Germania, China, susţin că experţilor internaţionali trebui să li se acorde mai mult timp pentru investigaţii.

Ambasadorul rus la ONU Serghei Lavrov a declarat după audierea raportului prezentat de Hans Blix şi Mohamed el Baradei: “Noi credem că experţii au avut o activitate foarte utilă şi că ei trebuie să îşi continue muncă, în aşa fel încît cu toţii să fim siguri că Irakul a pus într-adevăr capăt înarmării cu arme de distrugere în masă”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG