Linkuri accesibilitate

Coasta franceză dintre Biaritz şi La Rochelle ameninţată de mareea neagră


Mareea neagră provocată de păcura scursă din tancurile navei Prestige a început să atingă şi coastele de sud vest ale Franţei unde există temeri că va urma o veritabilă catastrofă ecologică.

Într-un mesaj transmis locuitorilor din zonele afectate, preşedintele Jaques Chirac a spus. “Vreau să le adresez compatrioţilor de pe coasta Atlanticului un mesaj de simpatie şi de sprijin”. Le împărtăşesc îngrijorarea şi mîniia, care cresc cu fiecare zi în care acest dezastru se apropie - a spus preşedintele Chirac.

Preşedintele a solicitat premierului Jean Pierre Raffarin şi ministrului mediului să viziteze regiunea afectată, unde a fost decretată starea de urgenţă. Guvernul de la Paris a aprobat 50 de milioane de euro pentru contracaraea poluării.

Petrolierul Prestige s-a scufundat la mijlocul lui noiembrie în largul coastelor spaniole de la Atlantic. Din tancurile sale s-au scurs pînă acum aproximativ 20.000 de tone de păcură provocînd în ultimele săptămîni mari daune ecosistemelor şi industriei pescuitului din Spania şi nordul Portugaliei.

Petele de carburant sînt purtate acum de curenţi şi de vîntul puternic spre coastele franceze. Cu două zile în urmă, preşedinţia de la Paris a anunţat lansarea unei anchete penale pentru a stabili vinovăţiile.
XS
SM
MD
LG