Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Secretarul de stat Colin Powell, cel care a făcut anunţul, a refuzat să precizeze dacă, în aceste condiţii, se conturează luarea unei decizii în privinţa unei operaţiuni militare împotriva Irakului. El a afirmat însă că refuzul Irakului de a oferi toate informaţiile în privinţa programelor sale de înarmare nu este de natură să îndrepte situaţia în direcţia unei soluţii paşnice.

Powell a făcut această declaraţie după ce membrii Consiliului de Securitate au asistat la o informare preliminară pe tema dezarmării, prezentată de şeful inspectorilor ONU pentru dezarmare, Hans Blix, şi de Mohammed El Baradei, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. Cei doi nu au fost la fel de tranşanţi precum Powell, aşadar nu au declarat ca Irakul şi-a încălcat obligaţiile faţă de ONU, dar au afirmat că informaţiile pe care Irakul le-a oferit până acum sunt incomplete şi că inspectorii aflaţii la Bagdad, vor solicita informaţii suplimentare.

La rândul său, după şedinţa cu uşile închise a Consiliului de Securitate, ambasadorul Statelor Unite la ONU John Negroponte a declarat: “Această declaraţie reprezintă doar o nouă încercare de inducere în eroare, dintr-o întreagă istorie de minciuni, din partea unui dictator sfidător.”
XS
SM
MD
LG