Linkuri accesibilitate

Alegeri anticipate? - Copenhaga şi lumea întreagă află de poziţiile diferite ale preşedintelui Iliescu şi premierului Năstase


Vineri seară la Copenhaga preşedintele Ion Iliescu şi premierul Adrian Năstase au formulat public opinii diferite despre oportunitatea organizării de alegeri anticipate în România. Ion Iliescu a spus că alegerile anticipate sînt doar o temă în discuţie, existînd atît argumente pro cît şi contra, şi că, deşi el are unele reţineri, e o chestiune care trebuie dezbătută, fiind nevoie de acea soluţie care să corespundă cel mai bine intereselor României în această perioadă.

Adrian Năstase s-a declarat de acord cu şeful statului, precizînd însă că speră ca Ion Iliescu să poată fi convins de necesitatea alegerilor anticipate. Ion Iliescu este însă de părere că lupta împotriva corupţiei e o temă mai importantă decît alegerile anticipate şi a anunţat că, la întîlnirea de săptămîna viitoare cu PSD, vor fi discutate concluziile după summitul NATO şi cel al Uniunii Europene, şi mai ales lupta împotriva corupţiei.

Analistul politic Cristian Pîrvulescu exclude posibilitatea alegerilor anticipate, atît timp cît nu sînt îndeplinite condiţiile necesare. “În România nu există o criză politică, guvernul beneficiază de sprijin, şi pe de altă parte este o cerinţă absolut normală, legitimă, ca un guvern să-şi încheie mandatul şi să nu introducă elemente disturbatoare, cum este cel al alegerilor anticipate”.

Analistul Cristian Pîrvulescu a mai declarat Europei Libere că preşedintele Ion Iliescu nu va putea fi convins de necesitatea alegerilor anticipate:

“Cert este că Ion Iliescu este cel care ia decizia finală, este cel care dizolvă parlamentul, este arbitrul jocului politic în acest moment şi nu are nici un interes să compromită funcţia prezidenţială pe care a refondat-o în 1990.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG