Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Cu toate că procesul de aderare la Uniunea Europeană a avut un impact semnificativ asupra politicilor de combatere a corupţiei, problemele rămîn, şi raportul atrage atenţia că după ce statele candidate vor fi invitate să devină membre ale Uniunii, monitorizarea va înceta.

Uniunea, se spune în raport, va trebui să ia măsuri urgente pentru a continua monitorizarea corupţiei, atît înainte cît şi după aderare. Cu privire la Romania, raportul avertizează că Romania este printre cele mai corupte ţări candidate la Uniunea Europeană. Potrivit raportului, în Romania sistemul politic este mai degrabă o sursă de corupţie, decît o soluţie pentru eradicarea acestui flagel.

Corupţia este “endemică dacă nu sistematică”, în multe sectoare ale vieţii publice. Imunitatea cvasi-totală a parlamentarilor, combinată cu absenţa unor prevederi privind conflictul de interese transformă Parlamentul într-un refugiu pentru potenţialii criminali, care plătesc pentru ca partidele politice să îi includă pe lista de candidaţi. “Pînă nu se va face ceva pentru a remedia această situaţie, nu se vor face decît prea puţine pentru a combate cele mai acute forme de corupţie din Romania”, declară editorul raportului Quentin Reed, citat de Mediafax.

La Bucureşti, ministerul justiţiei a reacţionat la unele aspecte din raportul Institutului pentru o societate deschisă, afirmînd că informaţiile cuprinse în document privind sistemul judiciar din Romania nu sînt conforme cu realitatea.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG