Linkuri accesibilitate

Prelungirea cu doar 9 zile a programului umanitar pentru IRAK : Consiliul de securitate


La New York, Consiliul de Securitate a decis prelungirea cu doar 9 zile a programului umanitar pentru IRAK - petrol contra hrană - după ce Statele Unite s-au opus unei prelungiri de şase luni, aşa cum se întîmpla pînă acum. Valabilitatea actualului program a expirat în această dimineaţă.

Prelungirea de doar 9 zile dă posibilitatea unei continuări a tratativelor între Statele Unite şi reprezenţanţii celorlalte membre ale Consiliului de Securitate. Tratative complicate de o recentă iniţiativă americană care intenţionează să includă noi produse pe lista de bunuri pe care Irakul nu le poate importa în schimbul unor livrări limitate de petrol. Potrivit ambasadorului american la ONU, John Negroponte, ar fi vorba despre sisteme de poziţionare globală prin satelit, sisteme de bruiaj şi de radiorecepţie, precum şi atropina care se poate utiliza pentru contracararea efectelor produse de gazele paralizante.

Petrol contra hrană este un program aprobat de Naţiunile Unite în baza căruia Irakul, aflat sub embargou internaţional, poate exporta cantităţi limitate de ţiţei în schimbul unor produse de primă necesitate, în primul rînd alimente şi medicamente.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG